Serbest bölgeler rekor kırdı: Mayıs ayı ihracatında tarihi zirve

Serbest Bölgeler, Türkiye İçin Önemli Bir İhracat Kapısı Olmaya Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, serbest bölgeler Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. Geçen yıl mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olan serbest bölgelerin ihracatı, geçen ay yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, serbest bölgeler tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildi.

Serbest bölgeler, dış ticaret dengesine de güçlü katkı sağlıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükselirken, dış ticaret fazlası 244 milyon dolardan 456 milyon dolara yükseldi.

En Fazla İhracatı Ege Serbest Bölgesi Yaptı

Geçen ay en fazla ihracatı yapan bölge, 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Bölge, ihracatını geçen yıla göre yüzde 14,4 artırarak liderliğini korudu.

Geçen Yıla Göre İlk Beş Ayda Yüzde 4 Artış

Serbest bölgeler, ekonomik dinamizmi ve üretim gücünü gösterirken, yılın ilk yarısında da ihracattaki ivmesini sürdürüyor. Ocak-mayıs döneminde yapılan ihracat yüzde 3,9 artarak 5,25 milyar dolara çıktı, bu da tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesi oldu.

Serbest bölgeler, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından yer alarak önemli bir konuma sahip.

Türkiye’de Toplam 19 Serbest Bölge Bulunuyor

Türkiye’de 1985 yılında açılan ilk serbest bölgenin ardından toplamda 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde faaliyet gösteren 2 bin 18 firma sayesinde yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanırken, ülke ihracatının yüzde 5’i buradan gerçekleştiriliyor.

Serbest bölgeler, yüksek teknolojili ürün ihracatında önemli bir rol oynuyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, yeni serbest bölgelerin faaliyete geçirilmesiyle teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı stratejik ihracat üsleri oluşturma hedefinin devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Elektrikte fiyatlar gün içinde 4 kat oynadı

Spot elektrik piyasasında işlem hacmi rekor artış gösterdi. Bir günde yüzde 74,2 yükselen hacim 1,6 milyar lirayı aştı. Fiyatlardaki sert dalgalanma da dikkat çekti. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot elektrik piyasasında …

Promosyonda emeklileri sevinçten havalara uçuracak rakam. Bankalar kesinin ağzını açtı

Emekliler için bankalar arasındaki promosyon yarışı 2025’te hız kazandı. Kamu ve özel bankalar, SGK emekli maaşını kendilerine taşıyan müşterilere cazip nakit ödüller ve ek avantajlar sunuyor. Promosyon tutarları 12.000 TL’den başlayarak 27.000 TL’ye …

Kent lokantalarına zam geldi: 4 çeşit yemek 70 TL oldu

Kent lokantalarına zam geldi: 4 çeşit yemek 70 TL oldu

TMSF’den 9.3 milyonluk araç satışı: Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı

TMSF, Naksan Grubu’na ait 26 aracı satışa çıkardı. Araçlar için belirlenen muhammen bedel 9.3 milyon olarak açıklandı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?