Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google‘a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında konuşulmaya devam ederken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı ve yapay zeka şirketi Perplexity sessizliğini bozdu. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalması durumunda Perplexity olarak satın almaya ilgi duyduklarını açıkladı.

Chrome tarayıcısını satın almak için adım atanlar artıyor

Shevelenko ayrıca Chrome ölçeğinde bir tarayıcıyı kalitesini düşürmeden veya ücretlendirmeden yürütmek konusunda olumlu düşündüklerini belirtti ve bir soruya “Bence bunu yapabiliriz” şeklinde yanıt verdi.

Shevelenko, aslen mahkemeye gönüllü olarak gitmedi ancak Google’ın arama motoru tekelinin yapay zeka şirketlerini nasıl etkilediğini açıklamak için Adalet Bakanlığı tarafından tanık olarak çağrıldı. Her ne kadar zorunlu bir durum olsa da, bu Perplexity için bir fırsata dönüştü. Shevelenko, mahkemede Google’ın Android üzerindeki hakimiyetinin Perplexity gibi alternatif yapay zeka asistanlarının gelişimini nasıl engellediğini detaylı bir şekilde anlattı.

Shevelenko’nun ifadesine göre, Perplexity ABD’deki çeşitli telefon üreticileri ve mobil operatörlerle iş birliği yapmak istedi fakat Google’ın hakim konumu bu görüşmelerin ilerlemesine izin vermedi. Perplexity’nin anlaşma yapmaya çalıştığı bir üretici, Google’dan gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldı. Başka bir üretici ise (muhtemelen Motorola) Perplexity uygulamasını cihazlara ön yüklemeyi istese de, buna izin verilmedi. Bunun nedeni yine Google ile yapılan kısıtlayıcı anlaşmalar oldu.

“Chrome’a ilgimiz var ancak Google’ın tamamen parçalanmasına karşıyız”

Tüm bu açıklamalara rağmen, Shevelenko ve Perplexity, Google’ın tamamen parçalanmasına karşı çıkıyor. Perplexity’nin isteği, Google’ın arama ve dağıtım anlaşmalarındaki tekeline son verilmesi. Ayrıca, Shevelenko, OpenAI’ın Chrome’u satın alması durumunda Chromium’un açık kaynak yapısını etkileyebileceğini ve ürünü sürdürememe ihtimalini dile getirerek, bu durumda sektörde büyük bir dengesizlik olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Related Posts

Resident Evil’in çıkış tarihi belli oldu

Capcom, Summer Game Fest 2025’in kapanışında yaptığı sürpriz duyuruyla Resident Evil Requiem adlı yeni oyununu tanıttı. Serinin dokuzuncu ana halkası olan bu yapım, 27 Şubat 2026 tarihinde PlayStation 5, Xbox Series X|S ve Steam platformlarında çıkış …

Google, Chrome’u hızlandırarak rekor kırdı!

En çok kullanılan tarayıcılardan biri olan Chrome, kendi hız rekorunu kırdı. Peki uygulamanın bellek kullanımında bir değişiklik var mı?

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan telefon inanılmaz gerçekleri gözler önüne serdi: Kelimeleri otomatik değiştiriyor, 5 dakikada bir ekran görüntüsü alıyor

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan bir akıllı telefon, ülke halkının ne kadar sıkı kontrol altında yaşadığını gözler önüne serdi.

WhatsApp’a yeni özellik geliyor: Gizliliğe önem veren kullanıcılar dikkat

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, kullanıcı deneyimini geliştirmek için yeni bir özelliği test ediyor: Kullanıcı adıyla hesap oluşturma.

WhatsApp’ta grup araması olmadan sesli sohbet dönemi başladı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp kullanıcılarına daha iyi hizmet sunabilmek adına kendisini geliştirmeye ve bünyesine yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Bu sefer uygulamaya gelen yeni özellik tam bir kullanıcı dostu. Artık, grup araması yapmadan doğrudan sesli sohbet başlatılabiliyor. İşte WhatsApp’ın yeni güncellemesiyle gelen değişiklikler…

Xbox oyunlarında yüzde 90’a varan indirim

Xbox, Game Pass ile yüzlerce oyuna tek fiyat üzerinden erişim imkanı sunuyor. Buna ek olarak uygulamanın mağazasında indirimler olabiliyor.