Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

İşten Ayrılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşten istifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sadece haklı bir nedeni olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru bir şekilde nedenini belirtmesi de gereklidir. Aksi halde, haklı iken haksız duruma düşebilir.

Kıdem tazminatı, bir işçinin en önemli güvencelerinden biridir. Ancak, işten kendi isteğiyle ayrılan bir işçinin bu hakkı kazanabilmesi, istifasını nasıl gerekçelendirdiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk gazetesinde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre; “kişisel sebepler” gibi belirsiz ifadelerle yapılan istifalar, işçiyi kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakabilir ve aynı zamanda ihbar tazminatı ödeme riski doğurabilir.

Kıdem Tazminatı Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

İşçinin haklı fesih yapabileceği durumlar şunlardır:

  • Yapılan iş, işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli ise.
  • İşçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa tutulursa veya işçinin işle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa.
  • İşveren iş sözleşmesi sırasında önemli bir konuda gerçeğe aykırı bilgi verirse, yanlış nitelikler veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna hakaret eder, cinsel tacizde bulunur.
  • İşçi işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.
  • İşyerinde uzun süreli iş durmasına neden olabilecek zorlayıcı durumlar ortaya çıkarsa.

Haklı Fesih Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşçi, yukarıdaki durumlar gerçekleştiğinde ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir. İşveren, bu durumda iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

İşçinin en yaygın haklı fesih sebebi ücretinin zamanında ve eksiksiz ödenmemesidir. Bayram tatillerinde veya fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de bu kapsama girer.

İşçinin alın terinin karşılığı olan ücret, yasalarca koruma altındadır. İşveren, ücreti tam veya zamanında ödemediği takdirde bu durumun cezasını çeker. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda haklı bir şekilde işten ayrıldığında, işveren kıdem tazminatını ödemezse bile dava açtığında kazançlı çıkar.

Related Posts

Espressolab’den boykot çağrısına dava: Sosyal medyada tepki yağıyor!

CHP’nin mitinglerinde hedef gösterilen kahve zinciri, sosyal medyada yapılan boykot çağrılarına karşı dava süreci başlattı. Tepkilerin odağındaki markaya karşı açılan tazminat davaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcıları yaşanan gelişmeleri hesaplarından duyurdu.

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

6 yıl bakanlık yaptı, ‘Koca’ sektörün kralı oldu!

AKP ile zenginleşenler uzun süre ülke gündeminde yer almış ve özellikle muhalefetin tepkisini çekmişlerdi. İktidarın çevresini zenginleştirdiği, Eski Bakan Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Grubu’ın yaptığı hastanelerle bir kez daha ortaya …

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

Sanayi üretimi aylar sonra artışa geçti

Sanayi üretimi mart ayında artışa geçti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, aylık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Donald Trump’tan İngiltere ile ‘çığır açan’ ticaret anlaşması: ‘Fantastik tarihi bir gün’

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticaretin hızlanmasını ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Trump, aynı zamanda Ukrayna ile yapılan nadir toprak elementleri anlaşmasını da onayladı.