İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette

İzmir’de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüşüyor!

İzmir genelinde bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığını korumak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde evsel atığa dönüştürülüyor. 2020 yılında faaliyete geçen tesis, günde yaklaşık 30 ton tıbbi atığın bertaraf edilmesini sağlayarak, bugüne kadar 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümünü gerçekleştirdi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Önemli Bir Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri gibi bin 50 sağlık kuruluşundan alınan tıbbi atıklar, güvenli bir şekilde teslim alınarak çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor ve lisanslı araçlarla tesise taşınıyor.

Atıkların Güvenli Bir Şekilde Dönüşümü Sağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, tesisin 7 gün 24 saat faaliyette olduğunu ve atıkların 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca işlemden geçirildiğini belirtti. Atıklar, prosesten geçirildikten sonra kırıcı makinelerden geçirilerek küçültülüyor, arındırılıyor ve evsel atık haline getiriliyor. Bu sayede atıkların sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Çevreyi Koruyan Bir Tesis

Tesisin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Seyda Yapıcı, atıkların teslim alındığı kovaların ve konteynerlerin dezenfekte edilerek tekrar kullanıma verildiğini söyledi. Tesiste yapılan işlemler sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda tasarlanmış olup, modern ve çevreci bir bakış açısıyla hizmet vermektedir. Enerji geri kazanım sistemi sayesinde doğal su varlıklarının korunması sağlanmaktadır.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi. 

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.