Serbest bölgeler rekor kırdı: Mayıs ayı ihracatında tarihi zirve

Serbest Bölgeler, Türkiye İçin Önemli Bir İhracat Kapısı Olmaya Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, serbest bölgeler Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. Geçen yıl mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olan serbest bölgelerin ihracatı, geçen ay yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, serbest bölgeler tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildi.

Serbest bölgeler, dış ticaret dengesine de güçlü katkı sağlıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükselirken, dış ticaret fazlası 244 milyon dolardan 456 milyon dolara yükseldi.

En Fazla İhracatı Ege Serbest Bölgesi Yaptı

Geçen ay en fazla ihracatı yapan bölge, 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Bölge, ihracatını geçen yıla göre yüzde 14,4 artırarak liderliğini korudu.

Geçen Yıla Göre İlk Beş Ayda Yüzde 4 Artış

Serbest bölgeler, ekonomik dinamizmi ve üretim gücünü gösterirken, yılın ilk yarısında da ihracattaki ivmesini sürdürüyor. Ocak-mayıs döneminde yapılan ihracat yüzde 3,9 artarak 5,25 milyar dolara çıktı, bu da tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesi oldu.

Serbest bölgeler, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından yer alarak önemli bir konuma sahip.

Türkiye’de Toplam 19 Serbest Bölge Bulunuyor

Türkiye’de 1985 yılında açılan ilk serbest bölgenin ardından toplamda 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde faaliyet gösteren 2 bin 18 firma sayesinde yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanırken, ülke ihracatının yüzde 5’i buradan gerçekleştiriliyor.

Serbest bölgeler, yüksek teknolojili ürün ihracatında önemli bir rol oynuyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, yeni serbest bölgelerin faaliyete geçirilmesiyle teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı stratejik ihracat üsleri oluşturma hedefinin devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.

ABD Senatosunda dev vergi paketi: 3,3 trilyon dolarlık tartışma başladı!

ABD Senatosu’nda kapsamlı vergi ve harcama tasarısı büyük tartışmalara neden oluyor. Tasarı, yapay zekanın düzenlenmesi ve sosyal politikalar konusunda partiler arası gerilimleri artırdı. Süreçte önemli siyasi çekişmeler yaşanıyor.

İstanbul’un haziran enflasyonu belli oldu -30 Haziran 2025

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Erdoğan: Her türlü şoka rağmen ekonomi programı sarsılmadı, güven tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor.” ifadelerini kullandı.