Dünya Bankası: Küresel ekonomi, resesyonlar hariç 2008’den bu yana en zayıf dönemini yaşayacak

Dünya Bankası: Küresel Ekonomik Büyüme Yavaşlıyor

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği sebebiyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar çıkarıldığında, 2008’den bu yana en yavaş seviyeye düşmesinin beklendiğini duyurdu. Banka, Haziran ayında Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, tüm bölgeler ve gelir grupları dahil olmak üzere neredeyse ekonomilerin %70’inde büyüme tahminleri aşağı çekildi. Artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyüme beklentisi, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş seviyeye gerileyecek.

Küresel Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2025’te %2,3’e düşerek yavaşlayacağı belirtilirken, bu rakamın başlangıçta öngörülen seviyenin neredeyse yarım puan altında olduğu vurgulandı. Dünya ekonomisinin gelecek yıl %2,4 ve 2027’de %2,6 büyümesi bekleniyor.

Dünya Bankası, ocak ayındaki tahminlerinde küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl %2,7 büyüyeceğini öngörmüştü. Raporda, küresel bir resesyon beklendiği belirtilmedi, ancak önümüzdeki iki yıl için yapılan tahminler gerçekleşirse, 2020’lerin ilk yedi yılında dünya ekonomisinin, 1960’lardan bu yana hiçbir on yılın başında görülmemiş bir şekilde yavaş büyüyeceği ifade edildi.

Gelişmekte Olan Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Rapora göre, bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse %60’ında büyümenin yavaşladığı öngörülüyor. 2025’te %3,8 olması beklenen ortalama büyüme oranı, 2026 ve 2027’de %3,9’a yükselecek. Gelişmiş ekonomiler için ise bu yıl %1,2, gelecek yıl %1,4 ve 2027’de %1,5 büyüme tahmin ediliyor.

Bankanın raporunda, yavaşlayan büyümenin, gelişmekte olan ekonomilerin istihdam yaratma, aşırı yoksulluğu azaltma ve kişi başı gelir farkını kapatma çabalarını engelleyebileceği belirtiliyor. Gümrük tarifelerindeki artışlar ve sıkı iş gücü piyasalarının küresel enflasyonu yukarı yönlü etkilediğine dikkat çekilen raporda, hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyreden küresel enflasyonun 2025’te %2,9 olmaya devam ettiği kaydedildi.

ABD ve Avro Bölgesi Büyüme Tahminleri Düşürüldü

Raporda, ABD ekonomisinin bu yıl için büyüme beklentisinin %2,3’ten %1,4’e ve gelecek yıl için %2’den %1,6’ya düşürüldüğü belirtildi. Ülke ekonomisinin 2027’de %1,9 büyümesi bekleniyor. Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme tahmini ise bu yıl için %1’den %0,7’ye ve gelecek yıl için %1,2’den %0,8’e indirildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2027’de %1 büyüme öngörülüyor.

Çin ekonomisinin büyüme tahminlerinde herhangi bir değişiklik olmazken, bu yıl için %4,5, gelecek yıl için %4 ve 2027’de %3,9 büyümesi bekleniyor.

Türkiye Ekonomisinin Büyüme Tahmini Revize Edildi

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl için %3,1, gelecek yıl için %3,6 ve 2027’de %4,2 büyümesi bekleniyor. Dünya Bankası’nın ocak ayındaki tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin 2025’te %2,6 ve 2026’da %3,8 büyüyeceği öngörülmüştü.

Raporda, bu yıl için öngörülen ılımlı büyümenin sıkı para politikası, beklenen mali konsolidasyon ve artan belirsizlik ortamında zayıf küresel ekonomik aktivitenin etkilerini yansıttığı belirtiliyor. Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun, 2024’ün dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü bir büyüme ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı aktarıldı.

Raporda, 2026 ve 2027’de özel tüketimin, devam eden dezenflasyonun destekleyeceği büyümenin ana itici güç olacağı belirtiliyor. Ancak ihracat büyümesinin, liranın reel olarak değer kazanması, Avro Bölgesi’ndeki zayıf talep ve büyük ekonomilerde ticaret politikalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle sınırlı kalacağı öngörülüyor. (AA)

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Erdoğan: Her türlü şoka rağmen ekonomi programı sarsılmadı, güven tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor.” ifadelerini kullandı.

Karadeniz kıyısında parlayan turizm

Bulgaristan’ın Varna ve Burgas merkezli kıyı şeridi, geniş kum plajları, her bütçeye hitap eden tesisleri ve Türk damak tadına çok yakın olan mutfağıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

Tel Aviv-Tahran uzlaşısı petrol fiyatlarını 60 dolar bandına çekecek

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.